Monstera har stora blad från djungeln

Monstera har stora blad från djungeln

Det är genom sina stora blad som växten Monstera skapar ett bättre inomhusklimat eftersom dessa tar upp koldioxiden i luften och omvandlar den till syre genom fotosyntesen. Bladen på äldre växter kan bli upp till 50 cm tvärs över. På en medelstor planta blir bladen 10-15 cm långa.

Som ett resultat av de stora bladen skapas intrycket av en djungel i ditt hem. En Monstera kan faktiskt bli upp till 10 meter hög. För att det skall ske behöver växten dock något att växa mot.

Monstera skötsel – är det svårt?

Det är en lättskött växt. I själva verket kan den med lätthet växa sig väldigt stor. För att det skall ske vill plantan ha det ljust. Vill du att den inte skall bli alltför stor kan du istället med fördel placera den på en mörkare plats. Jorden skall dock alltid vara näringsrik, luftig och sandig.

Dess rötter vill inte behöva tränga igenom kompakt lerjord och klipp inte av luftrötterna som bildas. Då ödslar växten bara onödig energi på att bilda nya rötter. Genom dessa rötter tar plantan upp syre och fukt direkt från luften.

Blommar verkligen Monstera?

Blommar verkligen Monstera?

Som krukväxt blommar den sällan. Det kan hända att äldre exemplar som har optimala förhållanden blommar och till och med bär frukt. Blomning är dock sällsynt. Det är faktiskt genom blomningen som det går att känna igen att Monstera tillhör kallafamiljen.

Liksom hos sina släktingar sitter blommorna samlade i täta kolvar. Frukten är faktiskt också en kolv som har en läcker ananassmak. Kom dock ihåg att alla andra delar av växten är giftiga.

Kan jag ta sticklingar?

Det går att ta sticklingar från plantan. Gör detta på våren innan växten väckts ur sin dvala. Lättast är att helt enkelt knipsa av några skott som har fått blad. Klipp precis ovanför ett annat blad. Plantera därefter din Monstera stickling i en kruka med mullrik och porös jord.

Sätt en perforerad plastpåse över telningen för att den ska få ett behagligare klimat de första veckorna. Eftersom växtens ursprungliga habitat är i djungeln vill den ha en varm och fuktig miljö. Med så stora blad i förhållande till stammen och rotsystemet, är risken för uttorkning dessutom stor.

Finns det olika sorter?

Det finns flera olika sorter av att välja på. Nedan följer en lista med några av de mest vanliga:

  • Monstera variegata – bladen har oregelbundet vita fläckar
  • Monstera adansonii – även kallad liten Monstera eller Monstera monkey mask. Den har små genombrutna blad och blir bara 40 cm hög.
  • Monstera deliciosa – även kallad Adams revben efter bladens form
  • Monstera obliqua – beskrivs ofta som att den har fler hål än blad

FAQ