Torkade blommor - Så fungerar det!

Torkade blommor – Så fungerar det!

När man går in i ett rum och ser en lufttorkad bröllopsbukett ståendes i en hörna med en bra belysning så kan det verkligen sätta tonen för ett helt vardagsrum. En lufttorkad bukett ger ett väldigt pittoreskt intryck och det ger en känsla av att det finns en historia bakom buketten.

Hur lufttorkad man blommor?

Torkning av blommor gör väldigt ofta för att spara blommor, speciellt för dem som vill tilldela en romantisk utseende för sina blommor. Torkade blommor kan användas som dekoration för att lägga till en pittoresk känsla i vardagsrummet, en sådan blomma öppnar ofta för konversation kring matbordet.

Innan du börjar, här är några schyssta tips som du borde tänka på för att göra torkningsprocessen så bra som möjligt, också för att säkerställa att dina blommor blir så bra som möjligt

Proffstips innan du börjar lufttorka:

 • Lufttorkning funkar kanon för buketter och robustare blommor som exempel rosor eller, sorter som lavendel.
 • Använd gärna alternativa konserveringstekniker för mera känsliga blommor, som liljor, när du ska göra en pressning eller inramning
 • Mikrovågs torkningstekniken funkar toppen när du vill behålla färg och struktur i blommorna som tusenskönor, krysantemum, rosor och tulpaner.
 • Vänta inte allt för länge med att torka dina blommor efter plockning, eftersom blommor som är helt mogna sannolikt tappar sina blad under torkningsprocessen.

Nu känner du till grunden till att torka blommor själv, låt oss börja med något av de olika alternativen du har: lufttorkning och mikrovågstorkning. Tänk också på att torkade blommor bleknar väldigt snabbt i solljus eller högre värme, så se till att hålla dina blommor i svalare utrymmen och borta från fönster.

Lufttorkning av blommor

Lufttorkade blommor är utan tvekan den mest tidskrävande av metoder som finns för att torka blommor. Den här metoden innebär att man låter luften och tiden göra det mesta av arbetet för att torka dina blommor, men det är däremot den enklaste metoden.

Vanlig lufttorkning funkar absolut bäst för buketter och stora blomsterarrangemang, samma sak gäller för större blommor som solrosor etc.

Steg för steg såhär lufttorkar du blommor:

 1. Rensa blommorna från lössittande blad och klippa stjälkarna till den önskade längden låt stjälken ha lite längd. Detta hjälper blommorna att behålla färg när den torkar, när du skärt till blomman ser du till att den inte är i direkt solljus
 2. Häng upp blommorna tillsammans om det är en bukett helst med gummisnoddar för att hänga en bukett.
 3. Häng upp i ett mörkare rum med god luft cirkulation, vinden eller källaren kan vara optimala för detta syfte. Häng blomman i stjälkarna med en tunn tråd och sedan upp på en galge eller dylikt så dem hänger upp och ner på ett bra ställe.
 4. Låt blommorna hänga i minst 2-3 veckor tills de har torkat
 5. När lufttorkningen är klar så tar du bort alla trådar och sprayar sedan buketten med hårspray (utan parfymering).

Torka blommor med mikron

 1. Ta en behållare som är säker att ha i mikron den ska både rymma för dina blommor och passa i mikrovågsugnen. Använd inte en behållare som du tänkt ha mat i vid ett senare skede.
 2. Botten av bunken lägger du fuktabsorberande material som exempel är kisel gel optimalt, ta lite extra om det är stora blommor. Man kan även köpa Kisel gel som är flytande och denna är perfekt att hälla i bunken över kronbladet för ett bättre resultat.
 3. Täck inte över behållaren och lägg in den i mikron. Watt styrka och tid varierar beroende på hur stor blomman är eller hur många, Alla mikrovågsugnar är ju lite olika också, så här får ni helt enkelt prova er fram! Starta mikrovågsugnen på en eller kanske två värmenivåer högre än avfrostningen och kör i 2-5 minuter. Rosor tål mycket mer värme, medans mindre blommor torkar bättre i lägre temperaturer.
 4. Efter en minut tar du ut bunken och kontrollerar hur det går för blomman och sedan igen var 30: e sekund. Där efter borde du se om du behöver öka värmen eller tiden.
 5. När blommorna har torkat öppnar du mikron och täcker direkt över hela behållaren.
 6. Sedan tar du ut bunken och öppnar ett litet hål i bunken ungefär en halv centimeter bara. Låt sedan stå i 24 timmar.
 7. Rengör kronbladen med en fin borste och optimalt spraya över bladen med en akrylspray.

Vart kan man köpa torkade blommor

Det går utmärkt att beställa torkade blommor online med hjälp av blommogram eller blombud. Beställer man en torkad blombukett via ett blombud så kommer budbilen vara lite extra försäkring med dessa blommor då de av mycket känsligare än vanliga blommor.


Vi har beställt torkade blommor flera gånger och varje gång har det funkat hur fint som helst. Interflora brukar ha en funktion som heter ” Floristens val ” när det gäller en bukett med torkade blommor. Vi beställde en sådan och var supernöjda. Den står just nu i vardagsrummet och ser vacker ut, det bästa är att man inte behöver vattna den.

En sak som många inte tänkt på är att man kan skicka blommor med blommogram till en vän också, det är ganska annorlunda att man skickar en vacker torkad blombukett. Detta kan vara värt att prova nästa gång om man vill sticka ut lite.