Plantera tulpaner

Plantera tulpaner

Äntligen är våren här med löften om soliga dagar och ljumma kvällar. Vi vill njuta i trädgården och omge oss med vackra blomster inomhus. Finns det någon bättre budbärare om ljusare tiders ankomst än våra älskade tulpaner?

En blomma med historia

Franska tulpaner, gula tulpaner, vita tulpaner. Det är inte så konstigt att det blev tulpanhysteri på 1600-talet! Fenomenet kallades också tulpanfeber. Denna populära blomma finns i en härlig mångfald av krispiga och fräscha sorter och färger. Visste du att det dessutom spekulerades i just tulpaner på börsen? Det visar på hur populär tulpanen varit genom tiderna.

Olika sorter av tulpaner:

  • Liljetulpan
  • Triumftulpan
  • Fransblommig tulpan
  • Rakblommad tulpan
  • Fylld tulpan

Njut året om

Tulpaner trivs i lite svalare klimat. De odlas därför med fördel här i Sverige. Däremot beställer vi ofta tulpanlökarna från exempelvis Holland. Den traditionella tulpansäsongen börjar den femtonde januari och varar till april. Nu för tiden kan du dock njuta av tulpaner nästan hela året. En bukett med krämigt rosa eller solgula tulpaner på bordet en grå februaridag kan verkligen få allt att se ljusare ut.

Tulpaner i vas

Oavsett om du vill ha ett helt fång eller endast en ensam bomma så finns det många fina vaser att välja på till dina tulpaner. Varför inte mixa tulpanerna med andra blommor? Liljor o tulpaner är till exempel vackra tillsammans. Du kan också blanda tulpaner med några kvistar av eukalyptus eller trollhassel. Prova att experimentera med olika kombinationer!

Hur sköter du dina tulpaner?

För att dina tulpaner ska hålla sig fina länge finns det några saker att tänka på. Skär först av cirka en centimeter av stjälken. Detta gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Ställ dem därefter i en vas och fyll på med kallt och friskt vatten. Det är viktigt för tulpaner vatten. Ge dem därför gärna ibland en ny snittyta och byt vattnet. Undvik att ställa tulpanerna för varmt eller intill frukt.

Plantera tulpanlökar

Så hur kan du då plantera tulpan lökar? Här är några tips.

  • Tulpanerna trivs bäst i sandblandad jord.
  • Plantera gärna dina tulpanlökar tidigt på hösten.
  • Tillsätt benmjöl så klarar de kylan bättre.
  • Sätt gärna många tulpanlökar tillsammans.
  • Sätt lökarna på olika djup så får du tulpaner som blommar olika tidigt.

Tulpanernas språk

Tulpaner finns faktiskt i alla färger utom i blått. En röd tulpan sägs vara en kärleksförklaring. På blomsterspråket står tulpanen dessutom för “Ett hjärta som söker kärleken går förbi den kalla skönheten”. Vackert, eller hur? Framför allt blir vi glada av blommor. Varför inte skicka blommor till någon du bryr dig om!

Tänk på: Tulpaner katt

Om du har katt så tänk på att de kan bli sjuka och kräkas av att äta tulpaner

Skicka tulpaner med blombud

Det går utmärkt att välja tulpaner när du ska skicka blomster till dina nära och kära, tulpaner är faktiskt en mycket populär blomma att skicka via bud. Det som är fint med tulpaner är deras starka färger och att dom har en lång hållbarhet så dem kan förgylla ett rum i många veckor med rätt skötsel.